ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Αρακάς

Πολλοί θεωρούν τα μπιζέλια ως ένα φτηνό πιάτο που προσθέτει λίγο… πράσινο στη διατροφή μας. Κι όμως, τα μπιζέλια αποτελούν μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας και στην ξηρή τους μορφή αποτελούσαν τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Μάθετε τα οφέλη τους…

1. Διαχείριση βάρους τα μπιζέλια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

2. Αντιγηραντικές ιδιότητες ο αρακάς βοηθά σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μας χαρίζει υψηλή ενέργεια. Οι ιδιότητες αυτές προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών που παρέχει ο αρακάς που είναι τα φλαβονοειδή (κατεχίνη και επικατεχίνη), τα καροτενοειδή ( άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτίνη) τα φαινολικά οξέα (φερουλικό και καφεϊκό οξύ) και τις πολυφαινόλες. Η πρόληψη των ρυτίδων, της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της οστεοπόρωσης, προέρχονται από την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του αρακά. Η υπερβολική φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με τη νόσο της καρδιάς, τον καρκίνο και τη γήρανση.

3. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε ίνες και πρωτεΐνες, επιβραδύνει τη χώνεψη των σακχάρων. Αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδη συστατικά, εμποδίζουν ή αντιστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2). Οι υδατάνθρακες στα μπιζέλια είναι φυσικά σάκχαρα και τα άμυλα χωρίς λευκή ζάχαρη ή χημικές ουσίες.

4. Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων οι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα μπιζέλια, υποστηρίζουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ο σχηματισμός πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργείται με το χρόνιο,
υπερβολικά οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Οι σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1 και Β2, Β3 και Β6 στον αρακα, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

5. Υγιή οστά μόλις ένα φλιτζάνι αρακά, περιέχει το 44% της απαραίτητης βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βρίσκετε τον αρακά στα ψυγεία των υπεραγορών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο τεύχος αυτό θα βρείτε ωραίες ιδέες για να μαγειρέψετε αρακά. Φτιάξτε τις συνταγές μου για λαδερό αρακά και σαλάτα με κινόα και αρακά και απολαύστε το νόστιμο αποτέλεσμα.