ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΔΙΑΤΡΟΦΗ

3+1 τροφές για να προλάβετε τις ιώσεις και τον ''ύπουλο'' καιρό της άνοιξης

Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να ταλαιπωρούμαστε από κάποια συμπτώματα. Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας παίζει η διατροφή, για αυτό καλό θα είναι να φροντίζουμε και να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας όσο μπορούμε με φυσικά συστατικά. Παρακάτω, θα δείτε μια σειρά από τροφές, που ίσως δεν ξέραμε ότι βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος:

  • Superfoods: Μία ομάδα τροφίμων που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά. Ο κατάλογος των τροφίμων που αναφέρονται ως "υπερτροφές" περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: μούρα, ξηροί καρποί, σπόροι, σκούρα πράσινα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Μανιτάρια: Έχει αποδειχτεί από επιστημονικές μελέτες ότι τα μανιτάρια βελτιώνουν την παραγωγή και τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ώστε να εντείνεται η προστασία του οργανισμού απέναντι σε ιούς, βακτήρια, παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει σελήνιο, το οποίο επιδρά πολύ θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κι εφόσον το σκόρδο δίνει εξαιρετικό άρωμα σε όλα τα φαγητά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το συμπεριλαμβάνετε στη μαγειρική σας και στην καθημερινή σας διατροφή.
  • Εσπεριδοειδή: Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%. Άλλες πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης πέρα από εσπεριδοειδή είναι το μπρόκολο, η παπάγια, η κόκκινη πιπεριά και τα λαχανάκια Βρυξελλών.