ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο σκουπιδοτενεκές έγινε design item!

Της Στέλλας Μίτζη-Colella

Το επίθετο «υπέροχος» που χαρακτηρίζει τον σκουπιδοτενεκέ στο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, ήταν και το κίνητρο του σημερινού θέματος. Αν όλα κρίνονται από μια λεπτομέρεια, τότε σίγουρα ο κάδος απορριμμάτων κουζίνας ανήκει σε αυτή τη νοοτροπία, μιας και το μικρό, πολλές φορές με μια μόνο πινελιά, αποδεικνύεται μεγαλύτερο απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Το πιο νευραλγικό σημείο στο σπίτι απέκτησε ελκυστική αισθητική, και επαναπροσδιορίζεται μέσα από την οικογένεια του ντιζάιν για να συμπληρώνει το στιλ της κουζίνας μας, χωρίς να χάνει, όμως, τον αρχικό του σκοπό, που δεν είναι άλλος από εκείνον που τον θέλει φιλικό με το περιβάλλον, αφού το έργο που επιτελεί είναι από τα σημαντικότερα σε ένα νοικοκυριό. Διαχειρίζεται άψογα τα οικιακά απορρίμματα και ακολουθεί το πνεύμα της ανακύκλωσης με πολύ έντιμο τρόπο, υποδεικνύοντάς μας να μην παρεκκλίνουμε ποτέ από το οικολογικό πνεύμα και να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της εποχής που επιτάσσει σεβασμό προς τον κόσμο που ζούμε.
 
Η σωστή επιλογή
Η αισθητική που θέλουμε να δώσουμε στην κουζίνα μας, θα καθορίσει και την αγορά ενός κάδου απορριμμάτων, χωρίς όμως να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ή φόρμες. Συνήθως, τον συναντάμε στο εσωτερικό των ντουλαπιών κάτω από τον νεροχύτη, αν και πολλοί προβάλλουν έντονες ενστάσεις, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα. Στρογγυλός; Τετράγωνος; Συρόμενος; Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν φαίνεται και αφομοιώνεται εντελώς σ΄αυτή τη θέση. Προσοχή, όμως, στο μέγεθος. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένος με τις δικές μας ανάγκες. Φροντίστε, παράλληλα, να έχει καπάκι, ώστε να γλυτώνετε από τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Αντικείμενο ντιζάιν
Ως αντικείμενο διακόσμησης τώρα, αναβαθμίστηκε και καταθέτει μια νέα εναλλακτική άποψη, ώστε να θεωρείται, πλέον, ένα στοιχείο, η εμφάνιση του οποίου παίζει ρόλο στο συνολικό ύφος και στιλ μιας κουζίνας. Η αγορά του, λοιπόν, αξίζει να μας απασχολήσει λίγο περισσότερο. Μεταλλικοί, ανοξείδωτοι, γαλβανιζέ, πλαστικοί σε φωτεινά χρώματα και σε ξεχωριστά σχήματα, με πεντάλ (ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τα χέρια μας είναι λερωμένα), με λαβές ή ρόδες, όπως και οι μοντέρνοι σάκοι στο σχήμα της υφασμάτινης shopping bag, θα αποτελούν πλέον μια ιδιαίτερη νότα για ένα κλασικό αντικείμενο που βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, γιατί οι μικρές ανατροπές κάνουν τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα.

Το τρίπτυχο της οικολογίας
Διαλέξτε το δικό σας ιδανικό σετ σε ύφος και μέγεθος, ώστε να καλύπτει αυτό που ψάχνετε. Μια καλή επιλογή θα ήταν η σύνθεση τριών πλαστικών κάδων απορριμμάτων Lotus 30 L με καπάκι και κουμπί push σε διαφορετικό χρώμα το καθένα. Παράλληλα, οι πλαστικοποιημένες τσάντες Maiuguali, με μεγάλα χερούλια για εύκολη μεταφορά, δεν θα σας μπερδεύουν καθόλου, γιατί διαφέρουν μεταξύ τους και διπλώνουν όταν δεν χρειάζονται. Οι πλαστικοί λευκοί κάδοι Sortera, που δημιουργούν ένα πυργάκι, αφού ο ένας πατά πάνω στον άλλο όπως και οι Poker tris di Bama, άλλο ένα τρίπτυχο σετ που διατίθεται σε αρκετά χρώματα, είναι κάποιες μικρές προτάσεις που θα κάνουν τη διαφορά στην οικιακή ανακύκλωση. Είναι κυρίως συνθέσεις τριών δοχείων σε διαφορετικό χρώμα που είναι έτσι φτιαγμένες, ώστε να διαχωρίζετε εύκολα τα απορρίμματά σας, χωρίς να επικαλείστε δικαιολογίες, ακόμη κι εσείς που θεωρείτε τον εαυτό σας…αφηρημένο!

Ο σκουπιδοτενεκές, όμως, που θα εντυπωσιάσει με το ντιζάιν του τους απανταχού fashionistas, κατάλληλος για μοντέρνους χώρους, είναι ο Trash chic από τη Seletti, που, εκτός από λειτουργικός, είναι και… tres tres chic. Οι κίτρινες μπαρόκ λαβές του σε αντίθεση με το μαύρο χρώμα του, θα καταρρίψουν όλα τα στερεότυπα σε τέτοιο βαθμό, που με αυτόν στην κουζίνα σας θα αφήσετε πραγματικά το στιλιστικό σας αποτύπωμα στον χώρο.

Πηγή: ΤηλεΏρες