ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Μια μπανάνα την ημέρα…

Μπορεί η λαϊκή ρήση να λέει «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά δεν πιστεύετε ότι θα έπρεπε να λέμε το ίδιο για την μπανάνα, αν αναλογιστείτε ότι έχουν την τετραπλή πρωτεΐνη, τους διπλούς υδατάνθρακες, τον τριπλό φώσφορο, τον πενταπλό σίδηρο και βιταμίνη Α σε σχέση μ' ένα μήλο; Το φρούτο που λάτρεψε ο Άντι Γούορχολ τόσο, ώστε να διακοσμήσει με μια μπανάνα το εξώφυλλο του δίσκου των Velvet Underground είναι ένας γευστικός πειρασμός και δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κάλιο που περιέχει και τα σάκχαρα από τα οποία αποτελείται, την καθιστούν πολύτιμη για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας. Ακόμη, είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και να βοηθάει στο να αντιμετωπίσουμε τις κράμπες, που μάς ταλαιπωρούν.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε σίδηρο τονώνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, άρα είναι ένα φυσικό φάρμακο για την αναιμία. Ανάμεσα στ' άλλα, περιέχει και φυτικές ίνες, οι οποίες αποκαθιστούν την καλή λειτουργία του εντέρου.