ΚΟΥΖΙΝΑ

Ας τα κάνουμε... πλακάκια!

Της Στέλλας Μίντζη-Colella

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία έναρξης παραγωγής των τσιμεντοπλακιδίων, αλλά ξέρουμε ότι πρωτοεμφανίστηκαν στη Γαλλία τον 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα τα πλακίδια από τσιμέντο με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα λέγεται ότι τα χρησιμοποιούσε και τα κατασκεύαζε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ.
Τα έχουμε δει τόσο στην ελληνική επαρχία, σε αρχοντικά, σε απλές κατοικίες, σε εκκλησίες, όσο και σε σπουδαία αρχιτεκτονικά κτήρια της Αθήνας. Σίγουρα, όμως, τα έχουμε συναντήσει και στα ταξίδια μας στο εξωτερικό, σε ξενοδοχεία και μπουτίκ, σε μπαρ και εστιατόρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, όπως και σε μοντέρνα σπίτια με πολλή άποψη, αφού είναι γνωστά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η διαδικασία κατασκευής τους δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Πρώτα, γινόταν ο σχεδιασμός του μοτίβου και βάσει αυτού, με μια υδραυλική πρέσα, σκυρόδεμα και κονιάματα οικοδομής (μαρμαρόσκονη και άμμος) αναμεμειγμένα με φυσικές χρωματικές ουσίες, καλουπώνονταν στο σιδερένιο καλούπι, δίνοντας έτσι την τελική μορφή στα πλακίδια. Στέγνωναν στον αέρα και στη συνέχεια γυαλίζονταν για να καταλήξουν στα πατώματα όμορφων επαύλεων της εποχής. Τα χρώματα και τα σχέδια μπορούσαν να είναι και προσωπική έμπνευση του πελάτη, ώστε η μοναδικότητά τους να αποδίδει την επιθυμητή αποκλειστικότητα.

Ρετρό αισθητική
Τα εκλεπτυσμένα χειροποίητα πλακίδια από τσιμέντο, άφησαν τόσο έντονα το στίγμα τους με τη γοητεία της vintage ομορφιάς τους, που επανέρχονται στο προσκήνιο για να ταράξουν τη μονοχρωμία, γράφοντας εκ νέου ιστορία. Όσοι δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το έντονο χρώμα τους, στο πάτωμα ή τους τοίχους και δεν επιμένουν στη βαρετή μονοτονία του πολυφορεμένου μπεζ, μαύρου, γκρι και άσπρου, θα τα διαλέξουν ως ιδιαίτερη και ξεχωριστή άποψη.

Τα τσιμεντοπλακάκια απασχολούν ξανά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και διακόσμηση και η πρόταση αυτή τη φορά έρχεται απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα την πόλη των αγγέλων, το Λος Άντζελες. Η «Oh Joy», που γεννήθηκε ως εταιρεία γραφικών τεχνών, τα τελευταία χρόνια δίνει πλέον την υπογραφή της και σε αντικείμενα που δεν είναι χάρτινα. Μεταξύ αυτών είναι και τα ιδιαίτερα ποπ-αρτ πλακάκια της, που ξεχωρίζουν.

Έτσι, θέλοντας ν’ αποτυπώσει όλη τη ζωντάνια και την αισθητική του Λος Άντζελες δημιούργησε μια συλλογή από τσιμεντοπλακάκια, για την αμερικανική εταιρεία «Cle», εξειδικευμένη στις επενδύσεις τσιμέντου, κάνοντας τάση το ρετρό στιλ, που ενώνοντάς το με πολύ μίνιμαλ οικοδομικά υλικά όπως το γυαλί, το σίδερο και το ξύλο, δημιουργούν πολύ πρωτότυπες αντιθέσεις. Τα πέντε γραφικά σχέδια της «Oh Joy», τρία εκ των οποίων «τυπώθηκαν» πάνω σε εξάγωνη βάση και δύο σε παραλληλεπίπεδη με τα χαρακτηριστικά ποπ γεωμετρικά σχήματα και σε παστέλ χρώματα, έγιναν το ιδιαίτερο trend της «Cle».

Ιδανικά για κάθε χώρο
Η ανακαίνιση λένε ξεκινά πάντα από τα δάπεδα και τους τοίχους. Τα χρωματιστά αυτά πλακίδια, αν και έχουν vintage χαρακτήρα, ταιριάζουν σε όλα τα στιλ σπιτιού, δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικά, ενώνονται ομαλά και ανεπιτήδευτα με μίνιμαλ και μοντέρνες προτάσεις, δημιουργούν πρωτότυπες αντιθέσεις, και οριοθετούν τον χώρο με πολύ εκλεπτυσμένο ύφος. Τοποθετούνται εύκολα, όπως ακριβώς τα κοινά πλακάκια, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επενδύουν πολύ όμορφα εσωτερικές σκάλες. Όλοι οι χώροι τα υποστηρίζουν άνετα, είτε αυτά μπουν στο δάπεδο, είτε στον τοίχο, διότι απηχούν την ισορροπία ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές του παλιού και του καινούργιου.

Στην κουζίνα, ανάλογα με το επιλεγμένο μοτίβο, μπορούν να αποτυπώσουν τόσο το παραμυθένιο ύφος της Ανατολής, όσο το ρετρό στιλ της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Τα τσιμεντοπλακάκια είναι αρκετά ανθεκτικά, φυσικά μονωτικά, μη ρυπογόνα και ανακυκλώσιμα. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι η απορροφητικότητά τους. Γι’ αυτό, φροντίστε αυτά που θα διαλέξετε να έχουν επεξεργαστεί με ειδικά προϊόντα αδιαβροχοποίησης, ώστε η αποφυγή των λεκέδων να είναι σίγουρη. Ενημερωμένα καταστήματα με είδη υγιεινής, διαθέτουν αρκετά σχέδια, ικανά να σας γοητεύσουν. Αυτά όμως που ξεχωρίζουν είναι τα χειροποίητα τσιμεντοπλακάκια, τα οποία κατασκευάζονται με την ίδια τεχνική του παρελθόντος, αποπνέουν την αλλοτινή αισθητική και αξία, και η μοναδικότητά τους τα κάνει να μοιάζουν με υπέροχα μικρά έργα τέχνης.

Πηγή: ΤηλεΩρες