ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΣΩΜΑ

Ναι, η σκάλα του σπιτιού σας είναι ένα αποτελεσματικό όργανο γυμναστικής!

Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας είναι μία υποτιμημένη μορφή ήπιας άσκησης. Η σκάλα αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, την ευελιξία του σώματος και βοηθάει στο γρήγορο κάψιμο θερμίδων και λίπους. Πολλοί αθλητές προτιμούν την άσκηση με τα σκαλοπάτια από το τρέξιμο. Οι διαφορετικές ασκήσεις και παραλλαγές πάνω στα σκαλοπάτια βοηθούν την τόνωση και την ενδυνάμωση των μυών, των μηρών, των γλουτών αλλά και των κοιλιακών. Ποιες είναι αυτές;

  • Πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σου, είναι σημαντικό να κάνετε ένα μικρό ζέσταμα 3-4 λεπτών για να να ρίξετε την πίεση του αίματος σας και να χαλαρώσεις τους μυς σας. Ξεκινήστε λοιπόν, να ανεβοκατεβαίνετε τη σκάλα περπατώντας ήρεμα και πατώντας καλά τα πέλματα σας.
  • Σε δεύτερο στάδιο αρχίστε να ανεβαίνετε τις σκάλες, πατώντας όχι στο επόμενο σκαλί μπροστά σας, αλλά στο μεθεπόμενο. Σε κάθε βήμα θυμηθείτε να σηκώνετε το γόνατο ψηλά προς το στήθος σας και να κρατάς την πλάτη σας ίσια. Μην αφήνετε τα χέρια σας αδρανή, καθώς η κίνησή τους θα σου προσφέρει έξτρα ώθηση σε κάθε βήμα. Αυτή η άσκηση θα τονώσει εκτός από τα πόδια και τους κοιλιακούς σας.
  • Στη συνέχεια, βάλτε τις παλάμες σας στα κάγκελα ή την κουπαστή για ισορροπία και κλοτσήστε προς τα πίσω με το δεξί σας πόδι. Κρατήστε το στον αέρα για ένα δευτερόλεπτο. Έπειτα αλλάξτε πόδια και κάντε το ίδιο και με το αριστερό. Βεβαιωθείτε ότι το πόδι σας είναι στην ευθεία και ότι δεν καμπουριάζετε. Δεν έχει καμία σημασία πόσο ψηλά φτάνει το πόδι σας όταν κλοτσάτε, αρκεί να είναι καλά τεντωμένο.
  • Τέλος, χρησιμοποιήστε το ύψος του σκαλιού για να κάνετε push-ups με μια έξτρα κλίση. Ακουμπήστε τις παλάμες σας σε ένα σκαλοπάτι και στηρίξτε το σώμα σας στις μύτες των ποδιών σου. Ξεκινήστε να λυγίζετε τα χέρια σας, κατεβάζοντας μαζί το στήθος και τη λεκάνη σας. Το σώμα σας πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο. Επαναλάβετε 5-8 φορές.

Πηγή: must.com.cy