ΚΟΥΖΙΝΑ

Το πουλάκι και η γυναίκα

Της Στέλλας Μίντζη-Colella

Ο βραστήρας bestseller όλων των εποχών, που έσβησε 30 κεράκια, φέρει τόσο την υπογραφή του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Μάικλ Γκρέιβς όσο και το σημαντικό όνομα του ιταλικού οίκου Alessi.

Who is who
Ο Γκρέιβς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015, υπήρξε πρόσωπο-σταθμός της μοντέρνας και μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής, καθηγητής για 40 χρόνια στο Πρίνστον, μέλος των New York Five αλλά και εκπρόσωπος του κινήματος (Design και αρχιτεκτονική) Memphis Milano.

To σχήμα που ξεχωρίζει
Μα τι ιδιαίτερο έχει αυτός ο βραστήρας τσαγιού; Τη χαρακτηριστική του σφυρίχτρα σε σχήμα πουλιού. Ο (τότε) μη ηλεκτρικός βραστήρας 9093 σε ανοξείδωτο γυαλιστερό ατσάλι 18/10, με το γαλάζιο χερούλι και τη σφυρίχτρα-πουλί, είναι το αρχικό δημιούργημα του σχεδιαστή για την Alessi (εδώ και χρόνια στον κατάλογό της προστέθηκαν και ηλεκτρικοί). Η συνεργασία φαινόταν αδιανόητη, αφού η διεθνής φήμη του γκουρού της αρχιτεκτονικής, Γκρέιβς, αντιστεκόταν στο να χαραμιστεί στα χρηστικά προϊόντα της παραγωγικής σειράς του οίκου. Ωστόσο, το ανέφικτο έγινε εφικτό. Οι δυο κόσμοι συμβιβάστηκαν και ενώθηκαν ώστε να παραχθεί το icon αντικείμενο που ταιριάζει έντεχνα δυο τέχνες: την αρ ντεκό και την ποπ αρτ. Τα στοιχεία καρτούν, που σαφώς υπάρχουν, εμφανίζονται ως γκεστ σταρ. Το καρτουνίστικο πουλάκι με το σφύριγμά του όχι μόνο φτιάχνει τη διάθεση, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η μουσική επένδυση μιας ποπ μεταμοντέρνας δημιουργίας που άφησε ηχηρό αποτύπωμα στη δεκαετία του ’80. Η απήχηση που είχε στο αγοραστικό κοινό, το κατέστησε ως το αντικείμενο σύμβολο της εταιρείας, που χάρη σ’ αυτό, είδε τις πωλήσεις της να απογειώνονται τόσο πολύ, που κάτι παρόμοιο δεν σημειώθηκε ξανά στην ιστορία της. Από το 1985 ο βραστήρας που εκφράζει το παιχνίδι και την ειρωνεία, συνεχίζει να είναι ένα αντικείμενο υψηλού ντιζάιν δίχως δύση.

Ανοιχτήρι-γλυπτό
Η επιτυχία της Alessi, όμως, δεν σταματά εδώ. Για όσους αρνούνται να πιστεύουν ότι και τα αντικείμενα μπορεί να έχουν φύλο, το ανοιχτήρι κρασιών-γυναίκα, του Αλεσάντρο Μεντίνι, που το 1994 στιγμάτισε την ιστορία του ντιζάιν, είναι το τρανταχτό παράδειγμα που θα τους πείσει. Το τιρμπουσόν έχει γυναικείο όνομα και ακούει στο Anna G. Ο σχεδιαστής πατώντας στα χνάρια της λειτουργικότητας του ανοιχτηριού με τα «φτερά», δημιουργία του Ντομινίκ Ροζάτι το 1930, είχε την έμπνευση να το εξελίξει σε ανθρωπόμορφη φιγούρα. Έδωσε στο αντικείμενο ένα πρόσωπο, τού έβαλε φόρεμα και τόλμησε να αποκαλέσει τους πλαϊνούς μοχλούς του… χέρια. Η γυναίκα-ανοιχτήρι, που αποκαλείται το πορτρέτο ή το χαμογελαστό πρόσωπο του ντιζάιν, όταν σηκώνει τα χέρια για να αφαιρέσει τον φελλό του μπουκαλιού, μοιάζει να χορεύει. Η κίνηση του φορέματός της παραπέμπει φανερά σε εκείνου της Μέριλιν. Αλλά η έμπνευση του Μεντίνι για τη δημιουργία του θρυλικού τιρμπουσόν φημολογείται ότι προέρχεται από μια υπαρκτή γυναίκα. Το πρόσωπο και η σιλουέτα της επίσης σχεδιάστριας Άννα Τζίλι στάθηκαν ικανά ώστε να γίνει η μούσα του για το αντικείμενο που ντύθηκε για χρόνια με μακριά φορέματα σε διάφορα χρώματα. Στην πιο μινιμαλιστική της έκδοση, η φορεσιά της είναι από γυαλιστερό ανοξείδωτο. Ένα κράμα από αλουμίνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό συνθέτει την Anna G, που, από το 1994 έως το 2001, ανήκει στην οικογένεια των κοσμοπολίτικων τιρμπουσόν. Οι ειδικές εκδόσεις αμέτρητες. Η πιο χαρακτηριστική είναι η RED που γεννήθηκε για να υπηρετήσει ένα σημαντικό σκοπό. Στέκεται ακούραστα εδώ και χρόνια στο πλευρό του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS και αγωνίζεται μαζί του. Τι να πω; Πάντα τέτοια!

Πηγή: ΤηλεΏρες