ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Πιπεριές χρωματιστές: τα στολίδια των λαχανικών

Δεν προσθέτουν μόνο μια χρωματική πινελιά στο πιάτο μας, αλλά μια γευστική πανδαισία εμπλουτισμένη με βιταμίνες που βοηθούν στην καλή μας υγεία.

Καυτερές ή γλυκές, πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες, ακόμη και μοβ, καφέ και μαύρες, νοστιμίζουν τα πιάτα μας και έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, τη μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Τώρα πια, έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των ερευνητών, που αποκαλύπτουν τα σημαντικά τους οφέλη.

Όλες οι πιπεριές περιέχουν πολλά φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά φυτοχημικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών.

- Ελέγχουν τη χοληστερόλη, καταπολεμούν την αρθρίτιδα, ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Κάνουν καλό στην καρδιά και προλαμβάνουν τo εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού.
- Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ως φυσικό αντιοξειδωτικό και ενδυναμώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Μεταξύ άλλων, μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απώλεια βάρους αφού καίνε το λίπος.