ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΥΓΕΙΑ

Απλοί και φυσικοί τρόποι για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία το 2019

Της Ελεάνας Παπαχαραλάμπους

Μια νέα χρονιά είναι μια πολύ καλή στιγμή για γίνει μια καινούρια αρχή όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Και ενώ κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, τα φάρμακα δεν είναι για όλους. Αυτό μπορεί μόνο να το κρίνει ένας ειδικός και δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί πρωτοβουλία του καθένα. Μερικές απλές συνήθειες θα μπορούσαν να κάνουν το μυαλό σας υγιέστερο το 2019.

ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ
Υποτίθεται ότι πρέπει να ξοδεύουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται ένα πλήρες οκτάωρο κάθε βράδυ. Όταν όμως δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυξάνονται τα επίπεδα στρες και συχνά νιώθουμε και πιο πεινασμένοι. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο, αλλά οι ωτοασπίδες δεν κάνουν δουλειά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λευκό θόρυβο - μέσω μιας μηχανής, ενός ανεμιστήρα ή ένα κλιματιστικού – να σας νανουρίσει ώστε να κοιμηθείτε. Το «Popular Science» εξηγεί, «Όταν ένας θόρυβος σας ξυπνά τη νύχτα, δεν είναι ο ίδιος ο θόρυβος που σας ξυπνά, αλλά η ξαφνική αλλαγή ή οι ασυνέπειες στο θόρυβο που σας περιβάλλει. Ο λευκός θόρυβος δημιουργεί ένα φαινόμενο απόκρυψης, κλειδώνοντας έξω τις εν λόγω ξαφνικές αλλαγές που απογοητεύουν όσους κοιμούνται με φως ή αυτούς που προσπαθούν να κοιμηθούν, διότι δημιουργεί μια συνοχή του ήχου σε όλες τις συχνότητες που έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε. Παραμένοντας πιστοί σε μια ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως το να έχετε ένα αυστηρό πρόγραμμα καθορισμένης χρόνου που πηγαίνετε για ύπνο, αποφεύγοντας τα έντονα φώτα μετά από μια συγκεκριμένη ώρα και πίνοντας χαλαρωτικό τσάι.

ΦΑΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα προβιοτικό που βρέθηκε στο γιαούρτι και κάποια συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος γενικότερα. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά δεν επηρεάζουν μόνο τον εγκέφαλο - πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης συμπτώματα στο πεπτικό τους σύστημα. Έτσι αποδεικνύεται ότι εκτός από τη βοήθεια της πέψης, τα καλά βακτήρια του εντέρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν την ψυχική υγεία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν και τη διάθεση ενός ατόμου.

ΕΞΑΣΚΗΣΤΕ ΤΟ MINDFULNESS
Η μορφή του διαλογισμού που ονομάζεται mindfulness είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης σε καθημερινή βάση. Η τεχνική απαιτεί από εσάς να επικεντρώσετε εκ νέου τις αισθήσεις σας, όπως περισσότερη προσοχή στα διαφορετικά χρώματα και τις μυρωδιές γύρω σας ή το δικό σας μοτίβο αναπνοής. Η έρευνα δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, το mindfulness μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική ως θεραπεία βοηθώντας τους ανθρώπους να πειθαρχήσουν το μυαλό τους μακριά από επίμονες αρνητικές σκέψεις. Δεσμοφύλακες στο Όρεγκον που έχουν εκπαιδευτεί σε mindfulness, έχει διαπιστωθεί ότι τους βοηθά να παραμένουν ήρεμοι κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τους τροφίμους, καθιστώντας τις φυλακές ασφαλέστερες.

ΒΑΛΤΕ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ
Όσο επώδυνο κι αν είναι ακόμα και να το σκεφτείτε, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα επίπεδα, η έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την άνοια ή άλλες γνωστικές διαταραχές, πίνοντας περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, ή περίπου 400 mg καφεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, βάζοντας ένα άτομο στην άκρη προκαλώντας νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία και νευρικότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αϋπνία, τρόμο και συσπάσεις. Αν αποφασίσετε να διακόψετε προσωρινά τη συνήθεια του καφέ, φροντίστε ωστόσο να το κάνετε σιγά-σιγά, επειδή οι άνθρωποι που εξαρτώνται από την καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και κόπωση.

ΞΑΠΛΩΣΤΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια των χρόνων. Νέα έρευνα δείχνει ότι μη έχοντας αρκετή από τη βιταμίνη που το σώμα μας παράγει όταν έρχεται σε επαφή με το φως του ήλιου, θα μπορούσε να αυξήσει τα αρνητικά συμπτώματα της ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης σχέση με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και «γνωστικές διαταραχές στην ταχύτητα επεξεργασίας και στην ευφράδεια λόγου». Έχει ήδη προταθεί ότι η έλλειψη του ηλιακού φωτός συμβάλλει σε μια μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία βλέπει μια επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι στο ναδίρ.

 ΠΗΓΗ: papelle.gr