ΚΟΥΖΙΝΑ

Νέα ''συνταγή'' για κουζίνες

Οι νέες τάσεις για πάγκους, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

  • Για δεκαετίες η προτίμηση στο χοντρό καπάκι ήταν σταθερή, αλλά η νέα τάση προστάζει γραμμή λεπτή και κομψή: το πάχος που έχουν τα καπάκια δεν ξεπερνά τα 10mm.
  • Το πιο hot profile πάγκου εργασίας ονομάζεται «πτερύγιο του καρχαρία». Οι άκρες είναι γωνιώδεις και έχουν κλίση προς τα κάτω, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το καπάκι είναι λεπτότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης, δίνει την αίσθηση ότι βουλιάζει κάπως και αφήνει να αναδεικνύονται περισσότερο οι υπόλοιπες μονάδες.
  • Εξακολουθούν να είναι στη μόδα καπάκια από φυσική πέτρα, π.χ. από σχιστόλιθο ή χαλαζία αναμεμειγμένο με ακρυλικό. Το ίδιο ισχύει και για τα συνθετικά Corian και Hi-Mac. Τα συνθετικά υλικά έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Μπορείς να έχεις μοντέρνο πάγκο από ένα τεχνητό υλικό που είναι και πολύ ανθεκτικό. Προτιμήστε να τα προμηθευτείτε από καλά καταστήματα, γιατί οι φτηνές απομιμήσεις δεν είναι αξιόπιστες.
  • Το laminate επιστρέφει δυναμικά. Το Formica ColorCore, που είναι κατά βάση από laminate, έρχεται σε πολλά χρώματα, είναι ανθεκτικό, εντυπωσιακό και μια πολύ καλή επιλογή. Συστήνουμε επίσης πάγκους εργασίας από linoleum, καθώς έχει ευχάριστη βελούδινη υφή, είναι ανθεκτικό, καθαρίζεται εύκολα και δεν χρειάζεται συχνά ψέκασμα για συντήρηση.
  • Η τάση ανάμειξης διαφορετικών υλικών σας δίνει την ευκαιρία να επιλέξετε περισσότερες από μία επιφάνειες. Από άποψη πρακτικότητας, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε ανοξείδωτο ατσάλι -που είναι εξαιρετικά ανθεκτικό- στους πάγκους πάνω στους οποίους προετοιμάζετε το φαγητό, και κάπου αλλού να βάλετε μάρμαρο, ειδικά αν είστε φαν της ζαχαροπλαστικής. Είναι και πιο φθηνή λύση, αν το budget σας δεν επιτρέπει να βάλετε αποκλειστικά φυσική πέτρα.
  • Μπορείτε ακόμα να βάλετε και ξύλο, που χαρίζει ζεστασιά, σε σημεία που δεν θα τα χρησιμοποιείτε συχνά, π.χ. στον χώρο όπου θα παίρνετε το πρωινό σας.

 

Πηγή: Σπίτι και Ζωή