ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα μανιτάρια

Θρεπτικά και πεντανόστιμα, τα μανιτάρια περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πρέπει να ξέρουμε, ωστόσο, πως τα μανιτάρια είναι μύκητες -και όχι λαχανικά- γι’ αυτό και ζουν ως παράσιτα κοντά σε άλλα δέντρα ή φυτά.

Τα βρώσιμα μανιτάρια καλλιεργούνται ή φυτρώνουν άγρια στα δάση και στα λιβάδια όπως και τα δηλητηριώδη, γι’ αυτό, αν δεν είμαστε άριστοι γνώστες των ποικιλιών τους, δεν πρέπει να τα συλλέγουμε μόνοι μας.

Δεν ακουμπάμε ποτέ με γυμνό χέρι μανιτάρια, τα οποία δεν αναγνωρίζουμε. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βάλουμε το χέρι στο στόμα από συνήθεια, πράγμα που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Προσέξτε ιδιαίτερα… καθώς το μανιτάρι των παραμυθιών με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες είναι το amanita muscaria, ένα άγριο μανιτάρι με παραισθησιογόνο δράση.

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα πόδια των μανιταριών από τα φύλλα ή το χώμα για να έχουμε μια πλήρη οπτική επαφή για τη σαφή αναγνώριση του μανιταριού. Όταν στη βάση του ποδιού υπάρχει μια βολβοειδής όψη, αυτό ισούται με μεγάλο κίνδυνο.

Ποτέ δεν βάζουμε τα μανιτάρια που μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες γιατί σαπίζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό όταν δεν αναπνέουν.