ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Νεκταρίνια: Αντιοξειδωτικός θησαυρός

Τα νεκταρίνια είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης μήλου και ροδακίνου και σύμφωνα με τον μύθο δημιουργήθηκαν από κάποιο γεωπόνο που ήταν αλλεργικός στο χνούδι. Τα νεκταρίνια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και για τον λόγο αυτό θεωρούνται πολύ δραστικά κατά της δυσκοιλιότητας ενώ έχουν ισχυρή ανιοξειδωτική δράση. Πέραν τούτων είναι και μια δροσερή επιλογή φρούτου το καλοκαίρι. Διατηρούνται στο ψυγείο, όχι όμως για πολύ όταν είναι ώριμα.

Υδατάνθρακες
Ένα φλιτζάνι κομμένο νεκταρίνι, περιέχει 15 γρ.υδατανθράκων ή 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτά, τα 11 γραμμάρια είναι σάκχαρα και 2 γραμμάρια, ή 10 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, είναι ίνες.

Πρωτεΐνες: Αν και δεν είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη ένα μεσαίου μέγεθος νεκταρίνι περιέχει 2 γρ. πρωτεΐνης.

Βιταμίνες και μέταλλα: Τα νεκταρίνια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α. 1 φλιτζάνι περιέχει 13 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Α, καθώς και σίδηρο και ασβέστιο.

Επιπλέον θρεπτικά συστατικά
Τα νεκταρίνια περιέχουν υψηλά επίπεδα της λουτεΐνης φυτοχημικά και λυκοπένιο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Είναι πλούσια σε:
• Κάλιο - Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Βιταμίνη Ε - Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες, επουλώνει τα τραύματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Θερμιδική αξία:
46 Θερμίδες ανά 100 γρ. (1 νεκταρίνι)