ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Μαρούλια

Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σαλατικό το οποίο βρίσκουμε και σε πολύ καλές τιμές αφού η μέση τιμή για μία δέσμη είναι γύρω στα 30 με 40 σεντς. Είναι λοιπόν μια οικονομική επιλογή για νόστιμες σαλάτες. Επιπλέον, αυτή την εποχή το βρίσκουμε σε αφθονία στις υπεραγορές, ολόφρεσκο και δροσερό.

Διαλέγετε πάντα μαρούλια με ζωηρό πράσινο χρώμα και τρυφερά φύλλα που να μην είναι ταλαιπωρημένα ή μαραμένα. Το καλύτερο μέρος του μαρουλιού είναι το εσωτερικό, η καρδιά του, όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε. Τα φύλλα σε αυτό το
σημείο είναι πολύ τρυφερά και έχουν χρώμα πράσινο ανοικτό.

Για καλή φύλαξη του μαρουλιού, χωρίστε τα φύλλα του, φουσκώστε τα σε κρύο νερό και ξεπλύνετε τα καλά. Αφήστε τα να στραγγίσουν και τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας, σε ρολό. Φυλάξτε τα σε σακούλια σφραγισμένα με τα ειδικά κλιπ κουζίνας για να παραμείνουν φρέσκα και να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα μαρούλια περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ποτάσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Όμως, ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να λείπουν τα μαρούλια από τη διατροφή μας είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βήτα καροτίνη και λουτεΐνη. Ενώ η βιταμίνη αυτή περιέχεται στα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, στην περίπτωση των μαρουλιών, η βιταμίνη
κρύβεται στην πράσινη χλωροφύλλη.

Η βήτα καροτίνη απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία των ματιών μας και συνάμα, έχει αντικαρκινική δράση.

Συγκεκριμένα το μαρούλι, περιέχει περισσότερη βήτα καροτίνη από ό,τι το σπανάκι. 70 γρ. μαρουλιού παρέχουν στον οργανισμό μας σχεδόν το 1/3 της ποσότητας της βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε καθημερινά. Επίσης, η ψηλή περιεκτικότητα των μαρουλιών σε λουτεΐνη προστατεύει τα μάτια μας απ’ τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και μειώνει τις πιθανότητες τύφλωσης λόγω γήρατος.