ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΥΓΕΙΑ

Η νεότητα δεν είναι ηλικία... είναι τρόπος ζωής

Γαβριέλα Αγησιλάου

Μπορούμε να προλάβουμε την γήρανση του δέρματος;

Από τις κυριότερες αλλαγές που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου αφορούν στη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος μας. Μάλιστα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από εικοσιτέσσερις ώρες έχουν αποδείξει ό,τι η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών, και από την άλλη, ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, λιπαρών οξέων ή μετάλλων, οδηγεί στην βελτίωση των δερματικών αυτών καταστάσεων.

Άλλωστε η σοφή φράση του Ιπποκράτη: «Είσαι ότι τρως», πραγματικά αντικατοπτρίζει την σημασία της καλής διατροφής και δίαιτας στην ποιότητα ζωής.

Η έγνοια που έχουμε λοιπόν για μια όμορφη εμφάνιση επικεντρώνεται κυρίως στην εμφάνιση του δέρματός μας – το πιο εμφανές σημάδι για το πέρασμα του χρόνου. Πολύ συχνά ακούμε τη φράση «αυτή έχει πολύ καλή ποιότητα δέρματος, μάλλον θα την κληρονόμησε από τους γονείς» Ο ρόλος της γονιδιακής μας σύστασης στην εμφάνιση του δέρματος είναι αποδεκτός εδώ και δεκαετίες, μας εξηγεί η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία, Έλενα Τρουλλδου. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος μας, κατά την πάροδο των χρόνων. 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος;

Εξωγενείς παράγοντες:

 • Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR)- που λαμβάνουμε με την πολύωρη έκθεση στο ηλιακό φως και οδηγεί στην «φωτογήρανση».
 • Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
 • Οι αλλεργιογόνες χημικές ενώσεις.
 • Οι τοξικοί παράγοντες.

Ενδογενείς παράγοντες:

 • Ο πιο σημαντικός είναι η κληρονομικότητα.
 • Οι ορμόνες.
 • Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Η ψυχολογική μας διάθεση.

Τι προσφέρει η διατροφή στο δέρμα μας;

 1. Ενίσχυση της δομής του: Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύουν τη δομή της επιδερμίδας. Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.
 2. Αντιοξειδωτική δράση – φωτοπροστασία: Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή.
 3. Αντιφλεγμονώδη δράση – ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά τη γήρανση ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση).

Ενυδάτωση
Τροφές που πρέπει να αποφέυγονται, αφού είναι «εχθρικές» προς το δέρμα είναι:

 1. Οι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά.
 2. Η υπερπρόσληψη ζάχαρης, συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό χρώμα του δέρματος.
 3. Η υπερκατανάλωση καφέ (όχι > 2 φλιτζάνια/ ημέρα).
 4. Το κόκκινο κρέας (όχι > 2 φορές/ εβδομάδα)
 5. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
 6. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως είναι τα μπισκότα, τα χημικά πρόσθετα στις τροφές. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.