ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΤΟ ΒΑΖΑΚΙ

  • Έυκολη Συνταγή
(c) Ειδικές Εκδόσεις

Chutney με δαμάσκηνο

Για 850γρ chutney
3 βαζάκια χωρητικότητας γύρο στα 250γρ το κάθε ένα
300γρ δαμάσκηνα μοιρασμένα και χωρίς κουκούτσι
150γρ μήλο κομμένο σε κύβους
150γρ κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
200γρ μηλόξυδο
150γρ σταφίδες
¼ κουταλάκι μπαχάρι
¼ κουταλάκι αλεσμένη πιπερόριζα
150γρ καφέ ζάχαρη

Το πιο αγαπημένο συνοδευτικό για σάντουιτς. Μην παραλείψετε να το φτιάξετε τώρα που τα μήλα και τα δαμάσκηνα είναι στα φόρτε τους. Ταιριάζει πολύ σε σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί.

  1. Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  2. Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
  3. Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα, στην χύτρα 17΄ 
  4. Θερμίδες ανά 100γρ: 114

Εκτέλεση
1.Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα κα κοχλάσει έντονα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά , μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν.
2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε, και πάλιν δυναμώνουμε την φωτιά για να κοχλάσει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμη 30 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μαρμέλαδα.
3. Αφήνουμε το chutney να κρυώσει λίγο και το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σφραγίσουμε. Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Το chutney διατηρείτε για 4 μήνες.

Εκτέλεση στην χύτρα ταχύτητας Fissler των 4 λίτρων.
1. Βάζουμε όλα τα υλικά στην χύτρα, την σφραγίζουμε.
2. Τοποθετούμε την χύτρα σε δυνατή φωτιά. Όταν ο δεύτερος δακτύλιος εμφανιστεί, χαμηλώνουμε την φωτιά και  μαγειρεύουμε για 10’. Αποσύρουμε την χύτρα απ την φωτιά και απελευθερώνουμε την πίεση με την ειδική βαλβίδα.  Ανακατεύουμε καλά.
3. Βάζουμε την χύτρα πίσω σε δυνατή φωτιά και κοχλάζουμε ακάλυπτη, για 7 λεπτά. Αποσύρουμε την χύτρα απ την φωτιά, αφήνουμε το chutney να κρυώσει λίγο. Όσο είναι ακόμα χλιαρό το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και σφραγίζουμε.