ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 μύθοι της διατροφής

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και δύσκολα καταρρίπτονται επειδή ανακυκλώνονται συνεχώς! Μάθε σε ποιους να κλείνεις τα αυτιά.

1) Το ψήσιμο φαγητών μειώνει τις θερμίδες!

ΜΥΘΟΣ! Οι θερμίδες δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, γιατί το τρόφιμο αφυδατώνεται και άρα στην ίδια ποσότητα υπάρχει περισσότερη μάζα τροφίμου. Για παράδειγμα τα 100 γραμμάρια ωμού κρέατος έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα 100 γραμμάρια ψητού κρέατος. Το ωμό κρέας περιέχει περίπου 70% νερό, ενώ το ψητό κάτω από 30%. Η αλήθεια είναι ότι το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος παρασκευής των φαγητών, καθώς αποτρέπει την αποβολή βιταμινών.

2) H σοκολάτα προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους;

ΜΥΘΟΣ! Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για ημικρανίες, λόγω της περιεκτικότητάς της σε τυραμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη (αμινοξέα από την πρωτεΐνη στη σοκολάτα που προκαλούν σύσπαση των περιφερικών αγγείων του οργανισμού μας και επομένως ημικρανίες). Παρόλα αυτά, η ποσότητα των πιο πάνω αμινοξέων είναι ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει ημικρανία και επιπλέον δεν υπάρχουν ακόμα τεκμηριωμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι η σοκολάτα από μόνη της ευθύνεται για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Οι αιτίες που προκαλούν ημικρανίες δεν είναι εντελώς γνωστές, αλλά πιθανόν να οφείλονται στο άγχος, στην κούραση, στο στρες και στις ορμόνες.

3) Tο πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκαλιού ανεβάζει την πίεση.

ΜΥΘΟΣ! Αντίθετα, τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε κάλιο, που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς, ιδίως σε αυτούς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα. Αυτό που επηρεάζει την πίεση είναι το νάτριο, που είναι συστατικό του αλατιού και όχι το κάλιο.

4) Οι αποτοξινωτικές δίαιτες επιτυγχάνουν την αποτοξίνωση του οργανισμού από άχρηστες ουσίες.
ΜΥΘΟΣ! Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα από μόνο του να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του συκωτιού, των πνευμόνων και του δέρματος. Άρα αν το ίδιο το σώμα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ποιο το νόημα μια τέτοιας δίαιτας; Αντίθετα, η στέρηση τροφής αυξάνει την παραγωγή τοξίνων, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να οξειδώνεται περισσότερο, αφού τα προϊόντα του μεταβολισμού εξακολουθούν να παράγονται. Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αφού, εκπαιδεύει το άτομο σε ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο ζωής και χαρίζει ενέργεια.
Ο χυμός φρούτου έχει την ίδια θρεπτική αξία με τα φρούτα.

ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών μπορεί να μας προσφέρουν τις ίδιες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με τα αντίστοιχα φρούτα, αλλά υστερούν σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι φρέσκοι χυμοί είναι πιο συμπυκνωμένοι σε ζάχαρη από τα φρέσκα φρούτα.