Loading...
Το κουνουπίδι προσφέρει στο σώμα μας πολλές θρεπτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών είναι οι φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να αποτοξινώσουμε το σώμα μας και να παραμείνουμε υγιείς.
Τρώτε κουνουπίδι; 10 λόγοι για να το βάλετε στη διατροφή σας
Σας αρέσει να τρώτε κουνουπίδι; Ή ανήκετε στους ανθρώπους στους οποίους η γεύση του δεν αρέσει καθόλου;
Αν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το σταυρανθές λαχανικό. Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ), καθώς και βιταμίνες C, K και E.
Επίσης περιέχει πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Και είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης.
Η ποσότητα λίπους που περιέχει είναι ελάχιστη. Μαζί με την πρωτεΐνη, το λαχανικό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και λιπαρών οξέων Ωμέγα-3.
Μήπως είναι καιρός να ξεκινήσετε να τρώτε κουνουπίδι;
Λόγω όλων των παραπάνω, και όσων θα ακολουθήσουν, αν τρώτε κουνουπίδι τακτικά, θα διατηρείστε υγιείς και δυνατοί.
Ακολουθούν μερικές από τις ωφέλειές του:
1. Συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία σας
Η βιταμίνη Κ που λαμβάνουμε από το κουνουπίδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης λιπών στο αίμα σας. Τα λίπη στο αίμα σας μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρτηριοσκλήρωση.
Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.
2. Στομαχικές διαταραχές
Όπως ήδη αναφέραμε, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν πολύ στην πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την αποβολή των τοξινών από το σώμα.
Από την άλλη πλευρά, η σουλφοραφάνη που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου σας. Αυτό κάνει το στομάχι σας πιο ανθεκτικό απέναντι στα βλαβερά βακτήρια.
Το κουνουπίδι περιέχει επίσης μια υγιεινή ποσότητα ισοθειοκυανατών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει στην προστασία σας από στομαχικά έλκη ή καρκίνο του παχέος εντέρου.
3. Καταπολεμά τον παιδικό καρκίνο
Η σουλφοραφάνη και οι ισοθειοκυανάτες στο κουνουπίδι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στις χημειοπροληπτικές του ιδιότητες και στα αντιοιστρογόνα που περιέχει. Οι δύο αυτοί παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Έτσι η καταπολέμηση του καρκίνου γίνεται πιο εύκολη.
Αν ο καρκίνος δεν είναι μέρος της ζωής σας αλλά σας προκαλεί ανησυχία, να κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε. Το κουνουπίδι μπορεί να προλάβει ορισμένους καρκίνους όπως:
4. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το κουνουπίδι κάνει πολύ καλό στην υγεία των ματιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα συστατικά αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προλάβουν την τύφλωση.
Η σουλφοραφάνη προστατεύει τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς σας. Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να βλαφτεί λόγω οξειδωτικού στρες. Λόγω αυτού, το κουνουπίδι βοηθάει πολύ στην προστασία της όρασής σας. Και μπορεί να προλάβει άλλες ασθένειες των ματιών, όπως τον καταρράκτη.
5. Καταπολεμά τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία
Η σουλφοραφάνη στο κουνουπίδι μπορεί επίσης να προστατέψει το δέρμα σας από βλάβες που οφείλονται στις υπεριώδεις ακτίνες. Όταν τρώτε κουνουπίδι, προστατεύετε το σώμα σας από προβλήματα όπως:
Είναι σημαντικό να μην εκτίθεστε υπερβολικά στον ήλιο. Η κατανάλωση κουνουπιδιού δεν αρκεί. Να θυμάστε να φοράτε αντηλιακό. Επίσης, μην κάνετε ηλιοθεραπεία για ώρες.
6. Νευροεκφυλιστικές διαταραχές
Ακόμα ένας λόγος για να τρώτε κουνουπίδι είναι ότι σας βοηθάει να προστατευτείτε από νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί αποτοξινωτικά ένζυμα. Βοηθάει επίσης τον εγκέφαλό σας να θεραπεύσει τις βλάβες στους νευρώνες λόγω οξειδωτικού στρες ή φλεγμονής.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
7. Καταπολεμά την υπέρταση
Μπορείτε να βοηθήσετε τις αρτηρίες σας τρώγοντας κουνουπίδι, χάρη στις αντιοξειδωτικές και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει.
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL). Αυτό είναι πολύ καλό αν αντιμετωπίζετε καρδιολογικά προβλήματα. Σας βοηθάει επίσης να αποφύγετε τα προβλήματα με την καρδιά σας.
8. Ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες σας
Η κατανάλωση κουνουπιδιού σάς βοηθάει να ισορροπήσετε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας. Χάρη σε αυτό, το νευρικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά. Και, ως αποτέλεσμα, οι μύες σας θα συσπώνται όπως πρέπει.
Αν είστε αθλητικός τύπος, πιθανώς καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αθλητικών ποτών. Πολλοί άνθρωποι τα καταναλώνουν για να ισορροπούν τους ηλεκτρολύτες τους.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ποτά αυτά περιέχουν επίσης σάκχαρα που δεν χρειάζεστε. Μια καλή εναλλακτική είναι να συμπεριλάβετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας.
9. Εγκέφαλος και κυτταρική υγεία
Ο φώσφορος στο κουνουπίδι βοηθάει πολύ στην αποκατάσταση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό είναι ουσιαστικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος.
Ταυτόχρονα, δύο άλλες σημαντικές ουσίες στο κουνουπίδι είναι το κάλιο και η βιταμίνη Β6. Υποστηρίζουν την υγεία των νευροδιαβιβαστών και του εγκεφάλου συνολικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλετε ο εγκέφαλός σας να βρίσκεται σε εγρήγορση και να λειτουργεί σωστά.
10. Η κατανάλωση κουνουπιδιού κρατάει μακριά τον διαβήτη
Το κουνουπίδι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο. Αυτά τα δύο συστατικά ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα σας και τον μεταβολισμό σας.
Όταν τα επίπεδα του καλίου σας είναι χαμηλά, τα επίπεδα της γλυκόζης σας μπορεί να αυξηθούν. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική απειλή αν έχετε διαβήτη.
Λόγω αυτού, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε αρκετές τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International, η βέλτιστη απόδοση των θρεπτικών ουσιών του κουνουπιδιού επιτυγχάνεται όταν αυτό μαγειρεύεται με τη διαδικασία του μπλανσαρίσματος ή στον ατμό.
Μήπως να ξεκινήσετε να τρώτε κουνουπίδι;
Πηγή: meygeia.gr
Photo Credits: Pixabay.com