Loading...
Τα οφέλη της κατανάλωσης ζυμαρικών επαυξάνονται όταν είναι ολικής αλέσεως, δηλαδή όταν φτιάχνονται από αλεύρι που περιέχει όλα τα τμήματα του σπόρου του σιταριού – το φύτρο, το ενδοσπέρμιο και το πίτουρο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά και να έχουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
1. Χορταίνουν και προσφέρουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα
Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες που πέπτονται (χωνεύονται) πιο αργά και δεν αυξομειώνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου.
2. Συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση διαιτητικού λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.
Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
Η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται επιπλέον και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
3. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, σε αντίθεση, με τα λευκά ζυμαρικά που περιέχουν 2 γραμμάρια ή λιγότερο.
Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών την ημέρα είναι 30 -38 γραμμάρια για τους άνδρες και 21 – 25 γραμμάρια για τις γυναίκες.
4. Τονώνουν τον οργανισμό
Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την μεταφορά οξυγόνου στους μυς και το υπόλοιπο σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται οι καθημερινές λειτουργίες του σώματος με βέλτιστο τρόπο.
Ο σίδηρος βοηθά επίσης στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Τα κρέατα και τα ψάρια τείνουν να έχουν ένα υψηλό ποσό αυτού του μετάλλου, τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μέτριες ποσότητες, καθώς και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως έχουν 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Καταναλώνεται τα ζυμαρικά σας με γαλοπούλα ή άπαχο βοδινό κρέας για να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στο γεύμα σας.
5. Ενισχύουν με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν γενναιόδωρες ποσότητες φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου και σεληνίου, ενώ τα λευκά ζυμαρικά έχουν αμελητέες ποσότητες. Κάθε ένα από αυτά τα ανόργανα στοιχεία έχει ειδική λειτουργία στο σύστημα.
Ο Φώσφορος, ο οποίος είναι αποθηκευμένος στα οστά, βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας, μειώνει τον πόνο των μυών από την έντονη προπόνηση, ενισχύει τα κύτταρα και την επισκευή των ιστών.
Το Μαγγάνιο βοηθά στην παραγωγή ορμονών, στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τον καρδιακό ρυθμό, τα γερά οστά, τη λειτουργία των νεύρων και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Το Σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling»(αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές.
Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, όπου δημιουργεί ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση, συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.
Πηγή: logodiatrofis.gr
Photo credits: pixabay