Loading...
Έρευνες δείχνουν ότι προέρχονται από τη Νότια Αμερική, όπου καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Ίνκας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής στο Μεξικό για περισσότερα από 7.000 χρόνια.
Μετανάστευσαν βορειοανατολικά με τους Ισπανούς, οι οποίοι τα μετέφεραν στην Ευρώπη και σήμερα τα πράσινα φασολάκια καλλιεργούνται σε διάφορες ηπείρους.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με περισσότερο από 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Κυκλοφορούν, φρέσκα, κατεψυγμένα αλλά και σε κονσέρβες. Ευτυχώς, η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες Β δεν μειώνονται σημαντικά με την κατάψυξη ή την κονσερβοποίηση.
Οφέλη για την υγεία
Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με απίστευτες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα πράσινα φασολάκια σίγουρα ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες που περιέχουν, βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους και μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία.
Οι επικατεχίνες βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη και οι προκυανιδίνες που επίσης βρίσκονται στα πράσινα φασολάκια προσθέτουν ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά στη λίστα. Οι υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών έχουν τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ρυθμίζουν τη θρομβωτική δραστηριότητα στα κύτταρα και προλαμβάνουν τους θρόμβους στις αρτηρίες
Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτένια, που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε κρυολογήματα ή γρίπη, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και η ζεαξανθίνη προστατεύει την υγεία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες, βοηθώντας στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας αλλά και τη διατήρηση της καλής όρασης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι επίσης σημαντικές. Τα υψηλά επίπεδα φολικών στα πράσινα φασολάκια συνεργάζονται με τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουν την παραγωγή DNA και την κυτταρική διαίρεση σε βέλτιστα επίπεδα.
Πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη νευρικών ελαττωμάτων στο έμβρυο. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθούν στη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή καμφερόλης και κερσετίνης, δύο απαραίτητων αλλά όχι πολύ συνηθισμένων σε λαχανικά φλαβονοειδών.
Η θρεπτική τους δύναμη μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Περιέχουν έναν εύκολα απορροφήσιμο τύπο σιλικόνης που είναι σημαντικός για το σχηματισμό υγιών συνδετικών ιστών και την ενίσχυση των νυχιών και της υγείας του δέρματος. Είναι επίσης άφθονα σε βιταμίνη Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, την κύρια μη-κολλαγόνα πρωτεΐνη των οστών. Αυτή η ένωση κλειδώνει μαζί τα μόρια του ασβεστίου στο εσωτερικό του οστού, ενισχύοντας το από μέσα.
Πηγή: itrofi.gr - Φωτεινή Πουρνάρα
Photo Credits: Pixabay.com